Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

« ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» Η ΑΝΟΔΟΣ, Η ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥΣ - ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΘΡΙΛΕΡ του κου ΣΕΛΛΙΑΝΑΚΗ


« ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
    Η ΑΝΟΔΟΣ, Η ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

Η Ελλάδα έχει μακρόχρονη αγροτική συνεργατική  παράδοση. Οι Έλληνες, ιδιαίτερα σε πολύ, δύσκολες στιγμές, όπως ετεροκυριαρχίας της πατρίδας τους, επινόησαν και πιστά εφάρμοσαν, άτυπης μορφής συνεργασίες για την επιβίωση τους με προϋποθέσεις και συναλλακτικούς όρους, οι οποίοι έγιναν παγκόσμια γνωστοί, πρότυπα και παραδείγματα για μίμηση.   
Αυτές οι μορφές συνεργασίας καταγράφονται στο πρώτο μέρος αυτού του βιβλίου, όπου σε άτυπη, αλλά απαράβατη μορφή, κάλυπταν όλες τις συναλλακτικές οικονομικές σχέσεις στη Γεωργία, τη Κτηνοτροφία, την Ναυτιλία, την Αλιεία, τη μεταποίηση προϊόντων γης και κτηνοτροφίας. Σήμερα οι άτυπες εκείνες μορφές συνεργασίας λειτουργούν θεσμοθετημένα σε όλες τις χώρες του κόσμου, που έχουν Γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή με αρμοδιότητα ευθύνη και κατεύθυνση, αγροτοσυνεταιριστικών οργανισμών που διαθέτουν τεράστιες εγκαταστάσεις, κεφάλαια, πολυάριθμο και εξειδικευμένο προσωπικό, στοχεύοντας, στην αύξηση της  απόδοσης, τη βελτίωση της ποιότητας, την αποθήκευση, τη μεταποίηση και την εμπορία αυτών των προϊόντων. Και σε όσες από αυτές τις χώρες οι Αγροτοσυνεταιριστικοί τους οργανισμοί, λειτουργούν με τις αξίες και τις ακατάληκτες αρχές του συνεταιρισμού, συγκαλείται πρόοδος, όση δεν θα μπορούσε να υπάρξει με οποιαδήποτε άλλη μορφή εταιρικής συνεργασίας.
Φωτεινό παράδειγμα με παγκόσμια ακτινοβολία, υπήρξε ο Συνεταιρισμός των Αμπελακίων. Παράδειγμα: της δύναμης του συνεργατισμού όπου και όταν αυτός λειτουργεί στην ορθόδοξη μορφή του και απόδειξη τρανή, ότι ο συνεταιρισμός, γεννιέται, διαμορφώνεται, οργανώνεται, γιγαντώνεται και θαυματουργεί όταν και όσο έχει τις ρίζες του στους βασικούς συντελεστές της παραγωγής και καταστρέφεται από την κορυφή της δικής του εξουσιαστικής διοίκησης όταν αυτή απομακρυνθεί ή και απλώς παρεκκλίνει από τις ακατάληπτες αρχές του, υπακούοντας σε άλλη υπέρτερη εξουσία όπως αυτή του κομματισμού, του οποίου την κυρίαρχη θέση δυστυχώς αποδέχτηκε στη χώρα μας και μάλιστα σε καθεστώς δημοκρατικό ( 1980 ) διακόσα χρόνια  ( 1780-1980 )   μετά το θαύμα του συνεταιρισμού των Αμπελακίων, ο οποίος ιδρύθηκε και μεγαλούργησε σε καθεστώς σκλαβιάς            (1780).
Υπόλογοι στον Αγροτικό κόσμο της πατρίδας μας για την πτώση και την λεηλασία του Αγροτοσυνεταιριστικού μας κινήματος,  πρέπει να θεωρούνται τα κόμματα της τελευταίας τριακονταετίας και οι Διοικήσεις  των Α.Σ.Ο. που αποδέχτηκαν τον κομματισμό κυρίαρχοι δυνάμει στο συνεργατισμό.
Σ΄αυτό το βιβλίο είναι καταχωρημένες οι λεπτομέρειες και τα αποδεικτικά στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: