Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Codex Alimentarious


  • Η εφιαλτική πραγματικότητα πίσω από το παγκόσμιο εμπόριο
  • Ν. Κατσαρός: Η εφαρμογή του θα γίνει υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και αν ένα κράτος-μέλος αρνηθεί να επικυρώσει ή να τηρήσει τους όρους του, χάνει αυτομάτως οποιαδήποτε προσφυγή γίνει εναντίον του από άλλο κράτος μέλος, όσο εξωφρενική και αν είναι αυτή»
Θα μας μεταλλάξουν, θα μας ελέγξουν ή μήπως θα μας εξοντώσουν; Να γίνουμε κατσαρίδες δεν θέλουμε, να μας ελέγξουν ούτε να το διανοηθούμε, αλλά να μας εξοντώσουν ούτε να..... το διανοηθούν, γιατί δεν θα προλάβουν.

Το θέμα δεν είναι καθόλου αστείο, βρίσκεται ήδη στην Ε.Ε και πολύ σύντομα θα προσπαθήσουν να το περάσουν και στην χώρα μας, γι' αυτό και ο Σύλλογος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας «ΛΑΙΟΣ», σε συνεργασία με το «ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ» και την «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ, συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με ομιλητή τον πρ. Δ/ντή του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ Ν. Κατσαρό, του οποίου τα λεγόμενα άφησαν άναυδους τους παρευρισκόμενους.
Διατροφικός Κώδικας, γνωστός ως κώδικας ALIMENTARIUS, μέσω του οποίου αν επιτραπεί, θα φέρει στους ανθρώπους εκφυλιστικές παθήσεις, λόγω κακής διατροφής και περιορισμένης λήψης σημαντικών διατροφικών στοιχείων.

Ο αριθμός των παρευρισκομένων στην εκδήλωση, έδειξε, ευτυχώς, πως είναι πολλοί εκείνοι που έχουν αντιληφθεί την εφιαλτική πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από την πανίσχυρη εμπορική επιτροπή, που χειρίζεται τον Κώδικα, που στόχο έχει, μέσω κανονισμών του διεθνούς εμπορίου, να προωθήσει τον συντονισμό όλων των κανονισμών που αφορούν στην παραγωγή τροφής.

Πρόκειται δηλαδή, για μία σύμπραξη ανάμεσα στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization - FAO) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό (World Health Organization WHO), που θα απαρτίζεται από μια υπεύθυνη για τον Κώδικα Διατροφής επιτροπή εμπορίου, χωρίς υγειονομική αρμοδιότητα, παρ' όλο που χρηματοδοτείται κατά το 1/3 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Από το 2002, ο Κώδικας χρησιμοποιείται με την κάλυψη πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στους τομείς τόσο των φαρμάκων, όσο και των αγροτικών και χημικών προϊόντων, προωθώντας την αύξηση των κερδών τους και την υλοποίηση της ατζέντας τους για έλεγχο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο Κώδικας δρα υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με ανάποδη λογική, αντί δηλαδή για την συνηθισμένη πρακτική, κατά την οποία αναγράφονται τα διατροφικά στοιχεία και οι ουσίες που απαγορεύονται, 
ο Κώδικας αναγράφει μόνο τα διατροφικά είδη που επιτρέπονται, καθιστώντας αυτομάτως παράνομη την κατοχή, παραγωγή και εμπορία οποιουδήποτε διατροφικού είδους και στοιχείου δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν.

«Η εφαρμογή του Κώδικα θα γίνει υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και αν ένα κράτος-μέλος αρνηθεί να επικυρώσει ή να τηρήσει τους όρους του, χάνει αυτομάτως οποιαδήποτε προσφυγή γίνει εναντίον του από άλλο κράτος μέλος, όσο εξωφρενική και αν είναι αυτή» υπογραμμίζει ο κ. Κατσαρός, εξηγώντας πως «πολλοί κρατικοί οργανισμοί και υπηρεσίες, επιχειρούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες του κοινού, καταφεύγοντας σε διαβεβαιώσεις ότι οι οδηγίες του Κώδικα για την κατάργηση των βιταμινών και των μετάλλων δεν θα εφαρμοστούν στη χώρα τους. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει ποιοι άλλοι συνοδευτικοί νόμοι θα θεσπιστούν εν όψει της εναρμόνισης των κρατών-μελών του Οργανισμού με τις οδηγίες του Κώδικα»..

Ορισμένες από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται από τον Διατροφικό Κώδικα, οι οποίες προτείνεται να τεθούν σε ισχύ στο προσεχές μέλλον και, θα είναι αμετάκλητες, περιλαμβάνουν την απαγόρευση της χρήσης θρεπτικών ουσιών, χαρακτηρίζοντάς τις «τοξίνες ή δηλητήρια», κάθε είδος τροφής (ακόμα και τα οργανικά βιολογικά τρόφιμα) θα υποβάλλεται σε επεξεργασία με ακτινοβολία, προκειμένου να απομακρυνθούν όλα τα δήθεν βλαβερά στοιχεία και τα επιτρεπόμενα θρεπτικά στοιχεία θα είναι περιορισμένα σε αυτά που αναγράφονται στη λίστα του Κώδικα, η οποία θα περιλαμβάνει ουσίες, όπως το Φθόριο, όλα τα θρεπτικά στοιχεία (π.χ. oι βιταμίνες Α, Β, C, D, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο) ανακηρύσσονται παράνομα σε θεραπευτικές δοσολογίες και θα μειωθούν σε ποσότητες αμελητέες, ενώ ακόμα και με συνταγή γιατρού θα είναι αδύνατο για κάποιον να βρίσκει τα παραπάνω στοιχεία σε μεγαλύτερες θεραπευτικές δόσεις, σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκεται.

Και μη θαρρείτε, πως εν μέρει όλα αυτά δεν έχουν ήδη ξεκινήσει! Η
 αλλαγή τρόπου ζωής έχει ήδη επιβληθεί με τρόφιμα με αυξημένες ποσότητες λίπους, αλατιού, ζάχαρης, που οδηγούν στην παχυσαρκία, με κύρια χαρακτηριστικά τον σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιοπάθειες, βλάβες στο συκώτι,τα νεφρά, καρκίνους κ.α μέσω των ταχυφαγείων, των κονσερβοποιημένων και βιομηχανικών προϊόντων, των γλυκισμάτων, χάμπουργκερ, και πολλά άλλα που θεωρούνται ύποπτα για καρκινογενέσεις.

Βλέπετε ο άνθρωπος ξανασχεδίασε τη ζωή ερήμην της φύσης, με γονίδια ζώων σε λαχανικά, βακτηρίων σε φυτά, ανθρώπων σε ζώα, σκορπιού σε ντομάτα, πυγολαμπίδας σε καλαμπόκι, ανθρώπου σε πέστροφα, ψαριού σε φράουλα, γλώσσας Β. Ατλαντικού σε ντομάτες και φράουλες, σκόρου σε πατάτα, χάμστερ σε καπνό κ.α.
«Σήμερα καλλιεργούνται περισσότερα από επτακόσια εκατομμύρια γενετικά τροποποιημένα στρέμματα, χωρίς να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχουν στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, την ώρα που υπάρχουν τρόφιμα αρκετά για να θρέψουν δύο φορές τον πληθυσμό του πλανήτη»τονίζει ο κ. Κατσαρός, κάνοντας λόγο για πέντε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που παράγουν στείρους σπόρους με κίνδυνο 77 χώρες να τίθενται υπό την ομηρία τους. Πιο απλά δηλαδή, θα σπέρνεις μόνο για έναν χρόνο, καθώς θα πρέπει να αγοράζεις για τον επόμενο και αν δεν σου δώσουν, καταστρέφεσαι.

Ο κώδικας όμως, περιλαμβάνει και ακόμη χειρότερα! 
Θα φυλακίζεσαι αν συλληφθείς να καλλιεργείς στο σπίτι σου, αν έχεις συλλέξει τσάϊ του βουνού ή χαμομήλι και αν εκτρέφεις κότες και ζώα.

Ο λόγος είναι πολύ απλός! 
Θα πρέπει να καταναλώνεις ότι αγοράζεις από τις πολυεθνικές και να αρρωσταίνεις, προκειμένου να χρειάζεσαι τα φάρμακα των πολυεθνικών επίσης, διαφορετικά διώκεσαι και τιμωρείσαι.

Ο κ. Κατσαρός πιστεύει ότι οι αυξανόμενες αντιδράσεις των πολιτών στη χώρα μας καθώς και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελέσουν εμπόδιο στην επιβολή του Κώδικα Αλιμεντάριους, γι' αυτό οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν δυναμικά.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ"

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΟΔΕΥΕΙ


Η καλλιέργεια του σπαραγγιού αφέθηκε στην τύχη της

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ 7-5-2011

Υπήρξε πρωτοπόρος αγρότης στην καλλιέργεια σπαραγγιού στο χωριό του, το Πλατύ Ημαθίας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, με 60 στρέμματα καλλιέργειας, ενώ σήμερα βρίσκεται στα 40 στρέμματα. Ο λόγος για το δραστήριο αγρότη, σπαραγγοπαραγωγό κ. Χρήστο Κιρτικίδη, ο οποίος ασχολείται 22 χρόνια με την καλλιέργεια και τα τελευταία 5 έτη αποκλειστικά με το βιολογικό σπαράγγι.  Η «Αγροτική έκφραση» βρέθηκε πρόσφατα και συνομίλησε μαζί του, κάνοντας μια συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας.
Όπως μας ανέφερε ο κ. Κιρτικίδης στο χωριό του, το Πλατύ Ημαθίας κάποτε υπήρχαν 30 καλλιεργητές σπαραγγιού με σύνολο 1.200 στρεμμάτων, αλλά σήμερα υπάρχουν μόνο 4 καλλιεργητές.

Στις μέρες μας η καλλιέργεια  σπαραγγιού ανά την επικράτεια  καλύπτει 40 χιλιάδες στρέμματα που παράγουν 22-23 χιλιάδες τόνους

Σύμφωνα με τον αγρότη, η καλλιέργεια του σπαραγγιού εγκαταλείφθηκε κυρίως λόγω του υψηλού κόστους της ανθρώπινης συγκομιδής, διότι όπως επισημαίνει, χρειάζεται πολλά εργατικά. Συγκεκριμένα απαιτεί πολλές ώρες εργατικών, περίπου το 80% της συγκομιδής σε συνδυασμό με την μέτρια τιμή του προϊόντος.
Τα μηνύματα όμως φέτος για την σπαραγγοκαλλιέργεια, υποστηρίζει ο κ. Κιρτικίδης, είναι πολύ ενθαρρυντικά από όλη την Ελλάδα
Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα-Χαρακτηριστικά
Σχετικά τώρα με τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας ο κ. Κιρτικίδης μας ανέφερε, ότι: δεν χρειάζεται πολύ νερό, είναι ανθεκτικό στην ξηρασία.
Ανάλογα με καιρικές συνθήκες η υψηλή τιμή προϊόντος μέχρι και 6 ευρώ/κιλό στον αγρότη
Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγονται μεταξύ των άλλων τα εξής:
Το 80% είναι στην συγκομιδή από εργατικά χέρια (μάζεμα με μαχαίρια, κόψιμο, πλύσιμο, διαλογή, συσκευασία) καθώς και το ότι το 1ο  και 2ο  έτος δεν έχει παραγωγή
Σχετικά τώρα με τα χαρακτηριστικά ο κ. Κιρτικίδης αναφέρει:
-Υπάρχει το πράσινο και το λευκό σπαράγγι
- Υγρασία-ζέστη-Λίπανση
-Είναι πολυετής καλλιέργεια
-Μαζεύεται Μάρτη-Απρίλη-Μάη 55 μέρες συγκομιδής
-Μ.Ο. 600 – 800 κιλά αποδόσεις στρεμματικές
-Χρησιμοποιείται νάιλον κάλυψης τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο
-Διάρκεια οικονομικής ζωής τα 13 έτη, μέγιστη απόδοση στο 5-8ο έτος ,
-Υψηλές απαιτήσεις σε κεφάλαιο σε ριζώματα & μηχαν.εξοπλισμό
Ριζώματα(1 στρ. = απαιτεί 1.500 ριζώματα & 1 ρίζωμα = 0,5ευρώ &
μηχανικός εξοπλισμός (τρακτέρ,μηχανήματα)

Περιοχές καλλιέργειας στην Ελλάδα
Ν. Πέλλας (χωριά Γαλατάδες, Κρύα Βρύση,Αγ,Λουκάς,Ακρολίμνη κα)
Ν. Ημαθίας (Πλατύ, Πλάτανος)
Ν. Καβάλας (Χρυσούπολη, Χρυσοχώρι)
Ν. Ροδόπης (Αμβροσία,Παλλάδιο)
Ν. Έβρου (Τυχερό,Πύθιο)
Ν. Λάρισας (Ομόλιο, Παλαιόπυργος, Αμπελώνας, Βρυότοπος) υπήρχε παλιά αλλά τώρα εγκαταλείφθηκε η καλλιέργεια
Περιοχές της καλλιέργειας στο εξωτερικό:
Ιταλία, Ισπανία (Ανδαλουσία), Γαλία ,Βουλγαρία, Περού (ο βασικός ανταγωνιστή λόγω μικρής τιμής) κα  
Το προνόμιο
Όπως υποστηρίζει ο κ. Κιρτικίδης οι έλληνες σπαρογγοκαλλιεργητές έχουν ένα προνόμιο έναντι των ευρωπαίων συναδέλφων και συγκεκριμένα τις καλύτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες.  

Αγορά εξωτερικού
Το 90% του προϊόντος πανελλαδικά εξάγεται στην Γερμανία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ευρωπαίους καταναλωτές κυρίως Γερμανούς,  εν αντιθέσι με τους  έλληνες καταναλωτές οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους δεν το γνωρίζουν.

Φυτοπροστασία
Σχετικά τώρα με τη Φυτοπροστασία της καλλιέργειας ο κ. κιρτικίδης μας αναφέρει ότι χρησιμοποιείται χαλκός, θειάφι και άλλα αναγνωρισμένα βιολογικά σκευάσματα, ενώ για τη λίπανση μόνο οργανικά λιπάσματα.    

Τιμή προϊόντος
Σύμφωνα με τον κ. Κιρτικίδη ο μέσος όρος της τιμής παραγωγού είναι 1,5ευρώ/κιλό (1 ματσάκι=1κιλό) για το συμβατικό, ενώ 30% επιπλέον είναι για το βιολογικό προϊόν και φυσικά η τιμή καθορίζεται ανάλογα με τη διάμετρο. Πάντως την τελευταία 5ετία υπάρχει μείωση τιμών κοντά στο 50%

«Μυστικό» επιτυχίας της τιμής
Ο κ. Κιρτικίδης αναφέρει ότι το «μυστικό» επιτυχίας στην τιμή είναι …η πρωιμότητα του σπαραγγιού, αν μαζευτεί-συγκομισθεί τέλη Μάρτη-Αρχές Απρίλη (αυτό για να συμβεί πρέπει να έχουμε ζεστό Μάρτη και όχι «γδάρτη» και μπορούμε να φτάσουμε  στα 4 και 5ευρώ/κιλό
Συγκομιδή
Το σπαράγγι έχει 55 μέρες συγκομιδής, η κανονική συγκομιδή υπό φυσιολογικές συνθήκες, γίνεται το Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά σε καιρικές περιόδους όπως η φετινή, επεκτείνεται και το Μάιο. Οι εργάτες μαζεύουν τα σπαράγγια  σε τελάρα, συγκομίζοντάς τα  με μαχαίρι, κόβοντας τους βλαστούς..

Ευθύνες πολιτείας
Τέλος για τις ευθύνες της πολιτείας ο κ. Κιρτικίδης αναφέρει ότι η καλλιέργεια του σπαραγγιού αφέθηκε στην τύχη της, και είναι χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία. Παρόλα αυτά όμως, έχει ελπίδες σημαντικής ανάκαμψης, με τη λύση να μπορεί να τη δώσει η Ελλάδα και ο έλληνας καταναλωτής. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τόσο το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, όσο και οι αγροτικοί φορείς μια καμπάνια ενημέρωσης, πληροφόρησης του καταναλωτικού κοινού για τις ευεργετικές, θρεπτικές ιδιότητες του προϊόντος στον ανθρώπινο οργανισμό, είτε συμβατικό, είτε βιολογικό. Και καταλήγει ο κ. Κιρτικίδης, δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έγιναν τέτοιες προσπάθειες για να γνωρίζει και να το ζητάει ο έλληνας καταναλωτής.

Ο Χρήστος Κιρτικίδης είναι από το Πλατύ Ημαθίας  69727026