Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ροδιές και πεδινά !!!!!


Σοβαρότατο πρόβλημα ενέκυψε το τελευταίο διάστημα σε πολλές περιοχές της χώρας όπου φυτευτήκαν ροδιές σε πεδινές περιοχές, αφού οι συγκεκριμένες φυτείες καταστράφηκαν, με άγνωστο μέχρι τώρα, επίσημο αίτιο.
Το θέμα αναδεικνύει με επιστολή του προς την εφημερίδα μας, ο καλλιεργητής  Μπάμπης Χατζάκος (6972 209 548) από τις Σέρρες, ο οποίος μεταξύ των άλλων αναφέρει:

«Έχω 480 δέντρα ροδιές στα πεδινά του Ν. Σερρών τα οποία έχουν καταστραφεί από την παγωνιά (λένε)! (Αρχές Φεβρουαρίου) ενημερώθηκα από τον γεωπόνο της εταιρίας  τhessa - που έχω συμβόλαιο ο οποίος επισκέφθηκε το χωράφι μετά από 1 μήνα τουλάχιστον, μετά από καυγά γιατί αξίωνε 40 ευρώ για την επίσκεψη -  ότι την ίδια καταστροφή έπαθαν ροδιές σε όλα τα πεδινά κτήματα ανά την Ελλάδα από την Μακεδονία έως τη Θήβα.
Μήπως φταίει κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε; Τα δέντρα ήταν 4 ετών και πέρυσι τον Οκτώβριο πήραμε μία μικρή παραγωγή, οπότε φέτος θα ήταν η χρονιά της μεγάλης παραγωγής.
Στην ερώτησή μου "και με την επένδυση τι κάνουμε”; Πήρα την εξής απάντηση: ίσως χρειαστεί να τις ξηλώσετε από το χωράφι & να ζητήσετε αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ! ..και πως αν κάποιος ζητούσε να καλλιεργήσει ροδιές σε πεδινά κτήματα δεν θα του το πρότεινε!!
...και ρωτάω; έπρεπε να χαθούν οι επενδύσεις ορισμένων τολμηρών, για να προκύψει το συγκεκριμένο συμπέρασμα;»

Από την πλευρά μας σε επικοινωνία που είχαμε με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, μας επιβεβαίωσαν ότι υφίσταται πρόβλημα στις ροδιές των πεδινών περιοχών σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Στ. Ελλάδα και από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει κάποια ασθένεια ως αιτία. Παρόλα αυτά όμως, σύμφωνα με δηλώσεις επιστημόνων του ινστιτούτου, θα πρέπει οι καλλιεργητές ροδιάς που έχουν πρόβλημα, να απευθυνθούν στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε αυτό να δώσει εντολή στο ινστιτούτο να επισκεφθεί με κλιμάκια τις περιοχές με τις προβληματικές ροδιές και να διαπιστώσει τα ακριβή αίτια πρόκλησης του προβλήματος.
Με αφορμή αυτό το γεγονός επανέρχεται το θέμα της επιστημονικής έρευνας από την πλευρά της Πολιτείας και πιο συγκεκριμένα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
Δεν μπορεί η πληροφόρηση για τις εναλλακτικές καλλιέργειες -και όχι μόνο- να προέρχεται, στο μέγιστο βαθμό, από διάφορες ιδιωτικές εταιρείες και μόνο αποσπασματικά από τα ερευνητικά κέντρα του κράτους (π.χ. ΕΘΙΑΓΕ). Χωρίς  την απαραίτητη έρευνα, χωρίς την επαρκή δοκιμή και την εξαγωγή έγκυρων επιστημονικών αποτελεσμάτων ανά περιοχή των καλλιεργειών, οι αγρότες, ως φαίνεται, είναι έρμαια του γρήγορου και εύκολου κέρδους κάποιων.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: